Sursa foto: freepik/cookie_studio
Te-ai gândit până acum să câștigi mai bine? Să-ți diversifici sursele de venit și să-ți împlinești visurile pe care poate le ai?
Ne întrebăm de ce în trecut, cu mulți ani în urmă, oamenii nu se gândeau să câștige mai mult. Să obțină venituri suplimentare din mai multe surse.
Răspunsul există cumva în mentalitatea și în cultura noastră. Dar, pas cu pas totul se schimbă și în gândirea noastră, a românilor. Pare că generațiile tinere gândesc diferit de generațiile anilor ‘50-’60, testând diferite modalități de câștig, fie în online sau offline, pentru a călători, pentru a-și dezvolta un business și pentru multe alte motive. Este un mod de gândire sănătos și benefic, atâta timp cât există un echilibru între viața personală și profesională.
Te invităm să afli din acest articol cum se definesc aceste venituri, de unde și cum să începi dacă vrei să câștigi mai mulți bani. Vei descoperi o mulțime de idei creative de suplimentare a veniturilor, precum și câteva sfaturi care te vor ajuta să nu renunți când întâmpini dificultăți. Poate că ai un vis al tău care nu a devenit realitate încă. Unul sau mai multe. Rămâi și află cum le poți transforma în realitate. În realitatea ta.
Sursa foto: freepik/creativeart
Ești angajat part-time sau full-time, dar nu câștigi de ajuns încât să-ți satisfaci toate nevoile, dar și cele mai frumoase dorințe? Sau ești un antreprenor a cărui afacere nu produce suficient cât să te ajute să trăiești cum ți-ai dori? Ce părere ai despre veniturile suplimentare online, de acasă?
Așa cum probabil ți-ai dat seama sau deja ști, venitul suplimentar este o sumă de bani pe care o poți obține dintr-o altă sursă (sau mai multe), în paralel cu venitul principal care poate fi salariul, pensia etc. Și dacă o poți realiza stând la biroul tău de acasă, cu atât mai bine.
De ce să câștigi mai bine? Scopul venitului suplimentar poate fi oricare: să îți cumperi o casă, o mașină, o asigurare privată de sănătate, o călătorie într-o țară exotică, să-i investești în instrumente financiare, într-un business, în asigurarea studiilor copiilor etc. Scopul tău care este?
Scopul poate fi oricare. Scopuri pot fi multe. Faptul că ești aici înseamnă că gândești sănătos. Îți dorești să câștigi mai mulți bani, dar îți este oarecum neclar cum și de unde să începi, și mai ales ce modalități ai la dispoziție.
A câștiga mai bine te poate ajuta foarte mult, nu doar din punct de vedere al suplimentării contului din bancă. De exemplu, te poate ajuta să crești, să te dezvolți personal și profesional.
Te rugăm să citești în continuare de ce îți recomandăm să câștigi mai mult, precum și o mulțime de idei de venituri suplimentare pe care le poți câștiga online, de acasă.
Și pentru că vorbim despre afacerea online ca un al doilea job, ar fi indicat să alegi un domeniu care îți place. Și mai bine de atât ar fi să-ți transformi hobby-ul în activitatea care să îți aducă un venit suplimentar.
Este important acest lucru, pentru că, dacă deja ai cunoștințe în domeniul respectiv poți aplica imediat ceea ce știi. Nu mai ai nevoie de cursuri suplimentare sau să înveți tehnici de la zero. O specializare sau aprofundarea unui domeniu sunt mult mai simplu de făcut decât să înveți bazele.
Așa că, gândește-te ce îți place să faci în timpul liber, la ce ești bun și care sunt hobby-urile tale. Analizează bine nișa către care te-ai putea îndrepta, apoi stabilește exact ce activitate ai putea face sau ce informații ai putea oferi altora pentru a-ți suplimenta venitul. Analizează piața, pune la punct un minim de strategie, și spor la treabă!
Există o mulțime de beneficii atunci când în cont îți sunt virați mai mulți bani, din mai multe surse. Vrei să afli care sunt aceste beneficii?
Scapi de unele griji. Nu știu cât câștigi acum și ce griji ai, dar un venit mai mare te-ar ajuta sigur să nu te mai preocupe: cum vei plăti factura uriașă la căldură pe timpul iernii, cum să-ți cumperi o pereche de pantofi de calitate care să nu se rupă în scurt timp, cum să iei cina cu partenera la un restaurant select, cum să mergi periodic la stomatolog pentru o dantură sănătoasă astfel încât să nu fi nevoit să îi cheltuiești mai târziu pe recuperare și multe alte griji de acest gen.
Poți economisi. Fie că visezi să călătorești undeva departe, fie că vrei să-ți cumperi o mașină mai frumoasă, cu mai mulți cai putere, fie că vrei să ai bani pentru zile negre (sunt inevitabile), fie că vrei să investești în acțiuni, valută, titluri de stat etc, un venit suplimentar te poate ajuta să economisești bani pe care îi poți folosi în diverse scopuri.
Poți dezvolta un business solid mai târziu. Sigur că venitul suplimentar nu este suficient pentru un business, pentru că ai nevoie și de cunoașterea foarte bună a domeniului și mai ales de un mindset adaptat vremurilor în care trăim, dar ai nevoie de acesta.
Ești un model pozitiv pentru familia și copiii tăi. Știm că cei mici preiau modelul părinților. Ce fac părinții, vor face și ei la vârsta adultă. Iar dacă tu ești un model pozitiv de viață, și copiii vor fi la fel. Văzându-te că tu câștigi bani din mai multe surse, vor face la fel când vor crește mari. Gândește-te ce plăcut va fi să-ți vezi copilul că se bucură de o viață frumoasă și poate de independență financiară de la vârste tinere.
Poți ajunge la independența financiară. Da, poți avea atâția bani care să-ți permită să trăiești viața la care poate visezi, fără grija datoriilor și a zilei de mâine.
Te poate ajuta să renunți la jobul care poate nu-ți mai place. Dacă în prezent ești angajat, dar nu te mai satisface, poți renunța după o perioadă în care începi să câștigi mai bine din alte activități. Important! Nu renunța la job, fără a avea o plasă de siguranță și un venit economisit, care să-ți permită să trăiești între 6 luni-1 an.
Sursa foto: freepik.com/rawpixel.com
Totul începe de la pasiunea și disponibilitatea ta. Dar bănuiesc că disponibilitate ai pentru a câștiga venituri suplimentare online, fiindcă citești aceste rânduri.
Pasiunea este cea care ar trebui să te ajute să muți munții din loc. Gândește-te foarte bine ce îți place să faci și ce știi să faci. Poți face asta cu ajutorul unui exercițiu, scriindu-le pe o coală de hârtie. Poate că te gândești că nu-i nevoie să faci asta pentru că știi deja ce-ți place să faci, dar a le scrie pe o hârtie și a le citi, poate fi perceput diferit.
Ulterior, analizează-le și gândește foarte bine. Alege ce-ți place cel mai mult să faci și ce știi să faci.
După ce ai ales foarte bine ce vrei să faci pentru a câștiga mai bine, gândește-te sub ce formă vrei să fie: ca freelancer, angajat part time, independent, ca afacere etc.
Îți recomandăm să începi prin a fi freelancer, adică să lucrezi pentru diferiți clienți, la o mulțime de proiecte, în funcție de numărul de ore pe care le poți aloca.
Iată ce platforme ai la dispoziție în acest sens. Printre cele mai vechi și renumite este Upwork.com, Freelancer.com, unde te poți înscrie pentru a licita la diferite proiecte, din orice domeniu. Freelancer.com are diferite planuri de membership, începând de la 5,35 dolari/lună, Basic până la 89,13 dolari/lună, Premier. Pentru început îți recomandăm basic și pe măsură ce câștigi proiecte, poți schimba planul. Dar ai nevoie de răbdare, pentru că durează până câștigi primul proiect, dat fiind numărul uriaș de persoane care licitează pentru aceleași proiecte. După ce lucrezi pentru un client și obții un review de 5 stele de la acesta, îți va fi mai ușor.
Alte platforme populare pe care te poți înscrie: Fiverr, 99designs.com.
În paralel, îți poți transforma profilul personal de pe rețelele de socializare în profil profesional pentru a-ți promova serviciile (ce știi să faci). Continuă prin a posta conținut util și relevant despre ce faci tu, despre câte un subiect din zona ta de interes, pentru că astfel poți atrage atenția potențialilor clienți.
Găsește și grupuri relevante în care să postezi conținutul. Să luăm un exemplu. Să spunem că știi să repari mașini. Postează sfaturi despre cum să-și echipeze oamenii mașina pentru călătorii, despre martorii din bord care se aprind în timpul deplasării, despre ce antigel să folosească și multe alte asemenea informații care îi ajută. În acest mod poți atrage următori antreprenori care au un service și care îți pot propune să colaborezi pentru scrierea de conținut. Sigur, ideal ar fi să știi cum să scrii conținut, dar poți învăța din tutoriale, articole, ghiduri sau te poți înscrie la un curs.
Pot fi multe exemple, dar cred că ai înțeles ideea și ce poți face pentru a începe de undeva. Ulterior, dacă lucrurile merg în direcția potrivită poți dezvolta un website profesional pe care să-l promovezi în social media, pentru ca în final să-ți creezi un business, ca PFA, II, SRL etc. Dar la partea aceasta, bine ar fi să consulți un contabil care știe ce face, pentru a te îndruma spre binele tău.
În continuare, vrem să-ți prezentăm cele mai populare și profitabile idei de venituri suplimentare online, de acasă. Studiază-le și gândește ce ți s-ar potrivi. Poți alege o idee sau mai multe.
Sursa foto: freepik.com
Dacă până acum ai citit despre ce sunt veniturile suplimentare și cum poți începe să câștigi mai bine, te invităm să rămâi pentru o mulțime de idei creative din care poți face bani online, de acasă. Sună bine? Chiar este, dar trebuie să ții cont de câteva sfaturi foarte importante dacă vrei să reușești să câștigi din ce în ce mai bine și dacă vrei să-ți păstrezi echilibrul între minte, trup și suflet, dar despre acestea vorbim într-o altă secțiune a articolului prezent
Îți sună a S.F. ce scrie în titlu? Poate că da, dar este realitatea. Mai mult de atât. Poți câștiga câteva sute de euro chiar din prima lună. Cum? Poți vinde cărți online, cu sau fără conținut, fără să le scrii și fără să ai nevoie de stocuri, tipografie sau alte cheltuieli. Singura cheltuială este abonamentul la energie electrică și internet.
Pentru acest model de business numit Print on Demand, nu ai nevoie să fi graphic designer, să știi să scrii sau de informații avansate de marketing. Nu ai nevoie nici de firmă, pentru că poți derula business-ul pe drepturi de autor.
Ce înseamnă, concret?
Poți vinde online, la nivel global, cărți cu sau fără conținut. Tu urci interiorul unei cărți și coperta în format digital, o încarci pe o platformă populară din lume, iar aceasta se ocupă de tot procesul, din momentul în care un utilizator comandă produsul tău digital (cartea).
Vrei să afli mai multe? Descarcă ghidul nostru gratuit de aici https://gopublish.ro/ și află cum poți câștiga din prima lună câteva sute de euro.
Introdu adresa de E-mail, primești Ghidul Gratuit și învață cum să vinzi cărți cu sau fără conținut la nivel global, fără stocuri, fără să le scrii, fără logistică sau tipografie și fără investiție financiară inițială!
Clipurile video de impact încep cu o idee și un plan bine pus la punct. Un clip video spune o poveste. Un clip video este un instrument puternic prin care poți vinde produsele și serviciile. Ale tale, ale antreprenorilor pentru care poți lucra.
92% din marketeri spun că video-urile sunt indispensabile în activitatea antreprenorilor, freelancerilor etc. Fie că gândești un video pentru un scenariu de film sau pentru prezentarea unui produs, este important să acorzi mare atenție acestui tip de conținut.
Potrivit statisticilor, scripturile video au cel mai mare succes când vrei să-ți vinzi produsele. Se spune că oamenii rețin 20% din ceea ce citesc, 50% din ce văd și 80% din ceea ce aud și văd.
Începe prin a planifica despre ce va fi clipul, creează o structură și transpune-l în video. Dar mare atenție. Ai nevoie de 2-3 secunde pentru a capta atenția publicului căruia te adresezi.
Este un job din ce în ce mai căutat. Poți oferi doar acest serviciu sau îl poți combina cu altele conexe. Dacă vrei să înveți cum se fac, accesează informație online sau cursuri specifice.
Cum se plătește un script video? În funcție de calitate, experiență și alți factori, dar în principiu poți câștiga între 50-100 de euro (poate și mai mult) pe un script dacă ești veteran (dacă ai experiență) și oferi calitate.
Îți place să postezi frecvent pe rețelele de socializare? Poți fi un social media manager. Adică poți crea strategii de conținut pe acele platforme de socializare ale unui business pentru a atrage urmăritori care se pot transforma la un moment dat în clienți fideli.
Printre cele mai importante sarcini sunt: crearea și implementarea strategiei, scrierea de conținut și analizarea rezultatelor. Scrii conținut diversificat pentru aceste platforme în baza unui plan editorial săptămânal/lunar, pe care îl programezi cu ajutorul unui tool.
Dacă îți place ideea, înscrie-te la un curs popular sau învață singur, deși poate fi mai greu să înveți haotic, fără o structură. Greu, nu imposibil.
Potrivit paylab.ro, un social media specialist angajat câștigă între 2.700 și 6.300 lei. Însă, dacă ești freelancer și colaborezi cu diferiți clienți, poți câștiga mai mult, desigur dacă le aduci și rezultate: urmăritori, vânzări etc.
Sursa foto: freepik.com/rawpixel
Dacă ai cunoștințe solide într-un anumit domeniu și îți place să scrii, gândește-te la crearea unui blog în care să oferi informații utile pentru un anumit public țintă. Scrie cât mai multe articole cu informație valoroasă și promovează-le pe conturile tale social media însoțite de o postare care să atragă atenția și în care să descrii pe scurt ce conține acel articol. Dar nu oferi foarte multe detalii în postare, pentru că altfel oamenii nu vor accesa acel link. Creează suspans.
În timp, blogul tău capătă autoritate, devine cunoscut, iar tu în acest mod poți colabora cu diferite firme pentru a le promova produsele/serviciile.
Vezi ce bloguri sunt populare pe topblog.ro și află ce citesc românii pentru a ști în ce direcție să te îndrepți.
O altă idee de venit suplimentar online, de acasă, este să fii voice over. Ce înseamnă asta? Să-ți vinzi vocea. Interpretezi un text bine scris de către un copywriter sau de către tine dacă ai abilități de scris, al cărui scop este promovarea unui produs.
Voice over-ul se aplică în film, publicitate, radio etc. Poți înregistra vocea ta pentru diferite materiale, precum reclame, e-learning, cărți audio (din ce în ce mai căutate) și orice alt tip de materiale.
Dar atenție. Chiar dacă ai o voce frumoasă și expresivă, nu e suficient. Este nevoie de exercițiu, poate și de un curs de specialitate.
Unde poți găsi un job de voice over? Pe grupurile de facebook în care îți recomand să te înscrii (viata de freelancer, content marketing Romania, freelancer social media, content writing, copywriting la început de drum etc). Poți căuta singur/ă grupurile tastând diferite cuvinte cheie (ex: voice over, freelancer, filme etc).
Poți căuta astfel de job și pe diferite platforme precum ejobs, bestjobs etc.
Poate fi profitabil să investești în diferite instrumente financiare (acțiuni, valută, mărfuri, titluri de stat), dar trebuie să o faci responsabil.
Dacă nu ai idee despre ce este vorba, află că te poți înscrie pe diferite platforme care permit tranzacționarea pe piața financiară, dar ai nevoie de o sumă inițială, care diferă în funcție de platformă.
Nu îți recomandăm să te înscrii până nu te documentezi mult asupra subiectului. Ideal ar fi să participi la un curs de investiții, să te abonezi la newsletter-ul persoanelor cunoscute în domeniu, să înveți cât mai mult despre investiții. De-abia după acest pas poți începe, dar cu responsabilitate, pentru că ființa umană este în primul rând emoțională. Deseori luăm decizii pe baza emoțiilor, iar emoția în investiții este periculoasă.
Potrivit unui articol postat pe mrfinance.ro există diferite platforme pe care poți tranzacționa în funcție de portofoliul în care vrei să investești. De exemplu, eToro este dedicat tranzacțiilor cu acțiuni, Tradeville: broker renumit din România, Trading 212 îți permite tranzacționarea cu ETF-uri și acțiuni.
Citește mai multe despre investiții în instrumente financiare, dar și într-o afacere, în acest articol care conține peste 30 de idei profitabile din care poți câștiga venituri suplimentare online, de acasă, sau offline.
Ți-a plăcut o anumită disciplină în școală și ai obținut rezultate foarte bune? Știi să comunici într-un mod plăcut? Îți place să predai într-un mod interactiv?
Poți medita copii sau adolescenți la disciplinele de interes, în special la acelea la care ei susțin examenele.
Ce tarif se percepe pentru o ședință (o oră) de meditație? Depinde de mediul în care locuiești, de aptitudinile și abilitățile tale, de materia predată, de nivelul pentru care meditezi (școală generală, liceu etc). O ședință poate costa de la 40 de lei și poate ajunge până la câteva sute de lei, 100-200 lei.
Abilitățile de creare a materialelor de identitate vizuală a unui brand sunt la mare căutare. Cum orice business are nevoie de un brand, va avea nevoie de logo, cărți de vizită, broșuri, flyere, manual de identitate vizuală și multe alte materiale de acest gen.
Printre cele mai cunoscute platforme pe care te poți înscrie pentru a obține proiecte sunt: 99designs.com, designcrowd.com, behance.net, dribble.com.
Cât câștigă un graphic designer? Depinde de aptitudinile tale, de experiență, precum și de alți factori. Poți alege să fi plătit pe oră sau pe proiect. Potrivit paylab.ro, un graphic designer junior câștigă ca angajat în România începând de la 2.500 lei și poate ajunge la aproape 6.000 lei.
Dacă îți place să scrii, ai imaginație și o pasiune pentru filme/opere de teatru, ce-ai spune dacă ai scrie și scenarii?
Iată o resursă valoroasă de unde poți învăța mai multe despre cum poți scrie scenarii de neuitat: storyboardthat.com.
Imaginează-ți că filmul tău ajunge pe tv, pe marile ecrane chiar, poate și nominalizat la cele mai importante premii din industrie. Nimic nu e imposibil, iar dacă există totuși, este doar pentru ca noi să-l facem posibil.
Promovează produsele și serviciile firmelor, companiilor etc. Poți face asta dacă ai ceva abilități de scriere persuasivă. Pentru că este nevoie să scrii conținut care să capteze atenția și să convingă o anumită persoană să cumpere ceea ce tu promovezi.
Cum faci asta? Te înscrii pe o platformă românească sau străină, alegi din miile de companii colaboratoare, produse sau servicii pe care vrei să le promovezi. Ideal este să le promovezi pe acelea în care tu ai încredere, pe care le cunoști fie din proprie experiență, fie din ce ai auzit. Ar fi greșit să promovezi produse în care nu crezi sau despre care știi că nu sunt de calitate.
Alegi firmele respective, aplici pentru colaborarea cu acestea, aștepți mesajul lor de confirmare sau infirmare a colaborării, iar dacă totul este ok, începi promovarea prin text scris și imagini/fotografii/bannere furnizate de firmele respective. Textul și bannerul le postezi în funcție de cerințele lor pe care le vei primi cu mesajul de confirmare a colaborării. Unde le promovezi? Pe conturile tale de social media, prin google ads, youtube, în funcție de regulamentul fiecărei companii.
Ca platforme îți recomandăm 2performant, Profitshare.
Vei câștiga ca marketer afiliat în funcție de produsele pe care le promovezi. Cele mai multe firme plătesc un anumit procent din fiecare produs vândut. Procentele pornesc de la 3% și pot ajunge până la 20%, poate și mai mult.
Sursă foto: freepik/gpointstudio
Povestea este cel mai puternic instrument prin care poți atrage atenția. Să presupunem că ai o afinitate pentru poveștile dedicate copiilor. Ai idee câți copilași poți bucura datorită imaginației tale? Scrie-le și vei vedea rezultatul. Dar scrie-le atât de bine încât să creezi dependență. Și să câștigi.
Documentează-te înainte de a scrie o carte pentru copii, vezi ce presupune asta, alege o temă, mesajul pe care vrei să-l transmiți, personajele, colaborează cu o persoană pentru ilustrații, roagă pe cineva să editeze ce ai scris, alege o editură și bucură-te de succes.
Sigur că pandemia a intervenit în viața noastră și ne-a constrâns să ne adaptăm, să ne reorientăm profesional, dar rezultatul pare că este unul pozitiv.
Un număr tot mai mare de oameni au început să facă ce le place, pentru că au apărut multe oportunități pe care ori nu le vedeau, ori nu existau, ori le era teamă să încerce. Multe dintre business-urile prezente în online, organizează conferințe, webinarii, workshop-uri etc, iar pentru planificare și organizare au nevoie de o persoană. Poți fi chiar tu, dacă ești atent la detalii, comunici eficient și îți dorești venituri suplimentare online, de acasă.
Cunoști bine o limbă străină? E suficientă engleza, dar limbile asiatice sunt din ce în ce mai căutate: japoneza, chineza.
Sunt atâtea afaceri care au nevoie de traduceri. Poți crea un business solid din această abilitate.
Licitează pe platformele despre care îți vorbeam la început, pentru proiecte care presupun traduceri sau promovează-ți serviciile pe conturile tale de social media.
Avem nevoie de aplicații să ne odihnim mai bine, să lucrăm mai eficient, să fim mai performanți, să ne monitorizăm pulsul în timp ce alergăm, să păstrăm ideile care ne apar în timp ce așteptăm la ghișeu să plătim taxele etc. Avem nevoie de aplicații, aproape pentru orice. Așa funcționează lumea modernă, iar noi trebuie să ne adaptăm.
Nu-i nevoie să cunoști programare sau să lucrezi cu diferite soft-uri pentru crearea unei aplicații. Poți avea doar ideea, o schiță și descrierea etc și poți colabora cu un programator pentru dezvoltarea acesteia.
Sigur că este nevoie să cercetezi piața, să afli ce nevoi există în acest sens, să studiezi aplicațiile similare, astfel încât să adaugi un element puternic care să te diferențieze de celelalte, să citești părerile utilizatorilor aplicațiilor cu caracteristici asemănătoare. Astfel stabilește obiectivul, ce va oferi aplicația publicului tău țintă și cum îi va schimba viața. Ia în calcul bugetul de care vei avea nevoie. Se pare că îți trebuie minim 1000 de euro pentru a dezvolta o astfel de aplicație.
Dacă ești programator sau te atrage această abilitate, o poți învăța și colabora ulterior cu business-uri, firme, companii, instituții etc. Orice business are nevoie de un site. Iar tu poți fi acea persoană care să-l creeze.
Ca angajat, potrivit paylab.ro, un programator angajat câștigă în România, între 3.900 și 14.000 lei. Ca freelancer, dacă te organizezi bine și ai clienți, poți câștiga mai mult.
Poți ajuta consumatorii cu recenzii ale produselor pe care tu le-ai cumpărat și despre care poți scrie o părere obiectivă și sinceră despre cum a fost experiența ta cu un produs sau serviciu. Știm că fiecare dintre noi căutăm recenzii când vrem să cumpărăm ceva.
Unde poți face asta? Pe conturile tale de social media, pe un blog pe care îl poți crea în wordpress sau pe un domeniu cumpărat.
Sursă foto: freepik.com/rawpixel
A nu se confunda consultantul cu managerul în social media. Consultantul este persoana care își oferă cunoștințele despre cum poți fi prezent în online astfel încât să atragi urmăritori și să creezi conținut care educă, informează și convertește. În timp ce managerul este cel care execută și monitorizează strategia social media. Sigur că și unul și celălalt pot juca ambele roluri. Depinde de ceea ce își doresc.
În funcție de numărul de clienți pe care îi ai, poți câștiga lunar sume frumușele.
Cum ar fi să creezi un canal de youtube pentru tine în care să-ți ‘’vinzi’’ cunoștințele într-un anumit domeniu? Sau pentru antreprenorii cu care poți colabora?
Revin la ce spuneam mai sus. Video-urile sunt pe primul loc ca interes în mintea consumatorului. Clipurile vor fi la putere și în 2024, așa că gândește-te la această oportunitate. Ai de unde învăța.
Potrivit socialnation.ro, Youtube plătește între 0,01 și 0,03 dolari pe vizualizare. Desigur pentru a avea vizualizări, conținutul trebuie să fie valoros, să aibă rezoluție foarte bună, și alte caracteristici despre care poți citi într-o mulțime de articole, podcasturi etc.
Da, dacă te atrage ideea să vinzi online poți alege să deschizi un magazin online. Sigur că ai nevoie de un anume buget în funcție de ce vrei să vinzi și de un plan foarte detaliat. De asemenea, vei avea nevoie de o platformă e-commerce, ideal românească, pentru încărcarea portofoliului de produse. MerchantPro, GoMag sunt platforme românești, dar există și multe străine, precum Shopify, aceasta fiind una dintre cele mai bune din lume.
Există site-uri care te plătesc pentru a testa jocuri și pentru care primești anumite sume. Poți aplica pentru un job de game tester în cadrul companiilor. Ce este important e faptul că nu-ți trebuie experiență, doar pasiune și dorința de a câștiga. Sigur că venitul nu este foarte mare, spre deosebire de cel al unui game designer, dar poți încerca dacă ai o pasiune pentru jocuri.
Bănuiesc că ști ce face un asistent virtual. Cu siguranță ști și că este nevoie în orice firmă de unul. Este cumva echivalentul asistentului din offline care se ocupă de organizare, planificare, comunicare cu clienții, transmiterea de emailuri, crearea bazelor de date etc.
Înscrie-te în grupuri de antreprenori și promovează-ți serviciile într-un mod atrăgător.
Nu există această funcție în nomenclatorul ocupațiilor din România, dar un asistent manager administrație poate câștiga între 2.600 lei și 5.200 lei, potrivit paylab.ro.
Ești absolventul unei facultăți, al unui master, al numeroaselor cursuri într-un anumit domeniu, pe o nișă specifică? Ai experiență suficientă încât să-ți creezi un curs online la care oamenii să se înscrie și care să le aducă plus valoare? Care îi poate ajuta să-și schimbe viața în bine? Atunci, gândește-te la o structură logică și așază-ți pe hârtie digitală acest curs.
Promovează-l ulterior prin diferite mijloace. Inițial, educă publicul căruia te adresezi despre subiectul cursului, ajută-i să te cunoască și să câștige încredere în tine prin conținutul util și explicativ postat pe conturile tale de social media, site, iar într-un final vinde-le cursul.
Tu stabilești prețul.
Sursă foto: freepik.com/creativeart
Orice business trebuie să pornească de undeva. Fără un plan detaliat, bine pus la punct, este greu pentru antreprenori, astfel că aceștia au nevoie de tine.
Dacă îți plac afacerile și vrei să le ajuți să se dezvolte, scrie-le planurile de business.
Dacă ai idee despre ce înseamnă proiectele pe fonduri europene, și nu numai, ar fi o modalitate minunată din care poți obține venituri suplimentare online.
Scrii frumos? Atunci, poți scrie și persuasiv (convingător), astfel încât să convingi oamenii să cumpere un produs sau altul. Există mii de tutoriale și cursuri despre copywriting. Și nu, nu-i nevoie să treacă ani până când poți găsi clienți pentru care să scrii materiale de copywriting: pagini de vânzare, emailuri, reclame etc.
Dacă nu dispui de un buget pentru a te înscrie la un curs de lungă durată, poți achiziționa cursuri de genul de pe platforme populare precum Udemy, Domestika etc.
Pentru informație valoroasă despre copywriting, mindset, urmărește pagina de Facebook Next Level Copywriting și înscrie-te la newsletter-ul lor gratuit. Vei fi uimit ce resursă primești în fiecare dimineață, în mod gratuit.
Cât câștigă un copywriter? Și aici intervin experiența și competențele tale. De exemplu, o postare social media cu vizual poate fi în jur de 40 lei la început. O reclamă, între 100-150 lei. La început, repet.
Un content writer scrie articole, comunicate, advertoriale (articole cu scop publicitar). Învață încontinuu despre cum să fi din ce în ce mai bun și promovează-ți serviciile.
Dacă nu ai experiență pentru a-ți crea un portofoliu, alege un brand pentru care ți-ar plăcea să scrii și creează o mostră pe care să le-o trimiți prin email, însoțită de oferta de colaborare.
Dacă nu ai experiență, dar scrii articole bune, poți câștiga între 100 lei și 300 lei pentru 1000 de cuvinte.
Ești pasionat de gastronomie? Primești frecvent laude datorită preparatelor tale delicioase? Te-ai gândit să le incluzi într-un ebook de rețete, să-ți creezi un canal de youtube? Dacă nu, poți începe să te gândești acum.
Printre cele mai citite tipuri de conținut este ‘’cum să…’’.
Oamenii caută informații și sfaturi despre cum să editeze un text, cum să scrie cu programele de inteligență artificială, cum să-și întrețină încălțămintea, cum să-și pregătească mașina pentru iarnă, cum să devină un trainer etc. Au la dispoziție online-ul pentru a se informa despre orice. Există site-uri care tratează doar astfel de subiecte. Unul dintre ele este www.cumsa.ro.
Așa că de ce nu ai oferi și tu sfaturi de genul într-un domeniu pe care îl cunoști? Poate vei spune că sunt mulți care oferă sfaturi. Așa este, dar fiecare scrie în stilul său. Și în plus, tu te poți inspira dintr-o mulțime de surse pentru a adăuga și alte informații, într-un mod diversificat. Cele mai căutate sfaturi sunt cele sub formă de tutoriale video.
Poți scrie o carte de ficțiune sau non-ficțiune, poți scrie despre viața ta, în special dacă este una palpitantă, de genul serialelor turcești. De ce spun asta? Ști că într-o carte există conflicte, tensiuni etc. Iar dacă viața ta a fost lină, frumoasă și fără întâmplări nefericite, nu va prinde atât de bine la public. Ești de acord?
Poți scrie despre orice, dar alege bine subiectul.
Există o cerere mare de persoane care transcriu interviuri. Cu atât mai mult dacă sunt într-o altă limbă.
Și aici prețurile diferă în funcție de client, domeniu, experiența ta, limba de transcriere etc.
Vei spune că angajatorii nu mai cer așa ceva, dar nu-i așa. Cei care doresc să se angajeze în marile corporații, în multinaționale, în companii renumite, în instituții, organizații, au nevoie de un CV și de o scrisoare de recomandare pe care ei nu și le scriu din diferite motive.
Sursă foto: freepik.com/rawpixel
Ai nevoie de pasiune și dorință pentru a începe. Cum să câștigi suplimentar fără pasiunea pentru un anumit domeniu? Sau fără dorința de a muta munții din loc? Nu poți.
Cum crezi că au început cei mai bogați oameni ai planetei? Nu toți au avut o bază (părinți bogați, moșteniri etc). De fapt, prea puțini au avut totul de-a gata.
Uite doar un exemplu, care a început din nimic. Jan Koum, fondatorul Whatsapp, la 16 ani spăla pardoseala unui magazin alimentar în Mountain View Sara Clara California, acolo unde a ajuns cu mama sa la 15 ani. Ulterior, fiind pasionat de programare s-a înscris la facultate unde a fost remarcat de informaticianul Brian Acton, alături de care a dezvoltat la scurt timp aplicația.
Așadar, de unde crezi că începe totul? De la dorință și pasiune.
Îți propun să te așezi la masă, să-ți prepari băutura preferată și să scrii pe o coală de hârtie următoarele:
Acum, că știi de unde începi, cum o faci? Iată răspunsul în secțiunea următoare.
Prima modalitate ar fi promovarea printre prieteni și pe rețelele de socializare. Spune prietenilor cu ce te ocupi în paralel și roagă-i să te recomande. Probabil că ai un cont de Facebook. Poate că ai și urmăritori. Transformă profilul într-un profesional, schimbă coperta și fotografia de profil într-una profi. Descrie la biografie ce faci. Plasează link spre un portofoliu, dacă ai. Creează-l, dacă nu ai.
Analizează cine este grupul țintă căruia i te adresezi. De exemplu, dacă vrei să scrii articole într-un anumit domeniu, postează informație despre cum se scriu aceste articole, dar și despre domeniile respective. Folosește conținut scris, dar și video. Hashtagurile sunt foarte importante, pentru că poți atrage urmăritori interesați de ceea ce faci. Postează de minim 4 ori/săptămână, pentru ca pagina ta să fie din ce în ce mai vizibilă.
A doua modalitate (pe care o poți face în paralel cu prima) este înscrierea pe diferite platforme pentru a licita pentru proiectele la care te pricepi. Te-ar ajuta foarte mult să cunoști engleza cel puțin la nivel conversațional, deoarece cele mai cunoscute platforme sunt străine, deși există și clienți români pe acestea. Te înscrii pe mai multe și licitezi. Fiverr, Upwork (cea mai recomandată), Freelancer.
Sunt și platforme nișate. De exemplu, dacă ști engleza și îți place să scrii articole, există multe platforme în acest sens.
O altă modalitate este să te angajezi remote part time. Caută pe ejobs, bestjobs, Linkedin, joburi în domeniul tău. Șansele sunt foarte mari să-ți găsești. Scrie un CV și o scrisoare de recomandare standard pe care o poți adapta în funcție de jobul pentru care aplici.
Mai există și o altă posibilitate. Să-ți schimbi domeniul de activitate. Să te reorientezi profesional. Dar trebuie să o faci cu maximă responsabilitate, pentru că trecerea de la un domeniu la altul poate fi riscantă dacă nu îți plănuiești cu atenție toți pașii. Citește mai multe despre reconversia profesională pentru a afla ce înseamnă, când este cazul să te gândești la asta, care sunt avantajele, dar și provocările, precum și multe alte informații utile despre acest subiect.
Reține că oricare ar fi modalitatea, cu excepția angajării part time, vei avea nevoie la un moment dat să-ți dezvolți propria afacere de la o. Dacă vrei să afli cum faci asta, pas cu pas, citește articolul denumit Cum să începi o afacere de la 0 în România.
Poate ți se pare incredibil, dar uneori este mai greu să menții ce ai început. Așa cum se întâmplă cu o relație. Începutul este minunat în mai toate cazurile, dar menținerea acesteia depinde de o mulțime de factori.
Un plan foarte clar, obiective realiste, îmbunătățire continuă, învățare permanentă, organizare și disciplină, optimism, hrană sănătoasă, rugăciunea, mișcare zilnică, socializare.
Acestea sunt printre cele mai importante ingrediente dacă vrei să reușești.
Cumpără sau printează un planner săptămânal cu cele 7 zile și notează sarcinile pentru fiecare zi.
Dacă te angajezi part time, lucrurile sunt ușoare cumva, dar dacă alegi să fii freelancer, să activezi pe diferite platforme sau să te promovezi pe conturile tale de social media, va fi nevoie să înființezi o firmă: PFA, II, SRL etc. La acest capitol, contactează un contabil, pentru că te va ghida foarte bine în funcție de ceea ce vrei să faci.
Împrietenește-te foarte bine cu engleza. Te va ajuta foarte mult. De exemplu, dacă începi să postezi informație utilă pe Linkedin în engleză, ai mari șanse să te remarce clienți străini și să-ți propună să colaborați.
Înarmează-te foarte bine cu tool-uri de care ai nevoie, în funcție de ceea ce vei face. Dacă, de exemplu, scrii articole, reclame, postări social media, vei avea nevoie de conturi pe platformele de fotografii free (atenție la drepturile de autor, chiar dacă sunt free), de un soft de inteligență artificială pentru idei etc. Dacă vrei să fii graphic designer, un pachet de la Adobe cu Illustrator, Photoshop etc, te va ajuta. Pentru început folosește instrumente free sau care costă puțin.
Promovează-ți serviciile săptămânal printr-o postare atrăgătoare pe fiecare platformă de social media pe care ești.
Învață să faci Reel-uri (clipuri video) pentru a-ți promova serviciile. Reelul este diferit de conținutul scris, prin faptul că se păstrează în feed-ul platformei, în timp ce conținutul scris postat dispare în câteva zile.
Învață continuu. Îmbunătățește-ți abilitățile. Altfel nu vei rezista, pentru că piața este din ce în ce mai saturată de oameni care vor să câștige bani online și care se pregătesc pentru asta.
Nu este greu să începi. Este chiar ușor și plăcut dacă ai o pasiune pentru un anumit domeniu. Ține cont de toate aceste sfaturi și vei reuși. Sunt sfaturi din proprie experiență. Iată mai multe sfaturi despre cum să fii un antreprenor de succes.
Așadar ce părere ai despre ce ai citit în acest articol? Ți-am oferit o nouă perspectivă despre o viață mai frumoasă și mai împlinită pe plan profesional, dar și personal?
Veniturile suplimentare sunt acele venituri paralele cu venitul principal, care se pot transforma în venituri principale cu timpul, dacă asta îți dorești.
Gândește ce îți place să faci, ce știi să faci cel mai bine, sub ce formă vrei să începi și ce te atrage cel mai mult dintre ideile de venituri suplimentare online, de acasă.
E greu până începi. Ulterior, totul decurge normal, se transformă într-o obișnuință, dar nu uita. Ai nevoie de pasiune și dorința de a-ți schimba viața, pe care sigur le ai, dacă ai ajuns până aici.
Razvan Aleman & Claudiu Nistor
Fondatori ai comunității GoPublish
Descoperă cum să vinzi cărți cu sau fără conținut, global, fără să le scrii, și fără să ai nevoie de buget de stocuri, logistică sau de tipografie