fbpx

Reconversie Profesionala

Sursa foto: ctrln

În contextul economic actual, oamenii privesc procesul de reorientare profesională ca pe o necesitate. Ți-ai pierdut locul de muncă? Veniturile lunare nu te mai mulțumesc? Nu îți mai place ceea ce faci? Nu îți mai dorești un program fix? Te-ai săturat să aștepți să ți se aprobe concediul? 

Te-ai gandit vreodata la o reconversie profesională? Este timpul să îți amintești de vechile pasiuni și să faci ceea ce-ți place pentru confortul tău.

 Pentru a începe acest proces ai nevoie de curaj și determinare, însă avantajul este că o poți face la orice vârstă, în special acum când există atât de multe idei și soluții la îndemână. 

Iți poți îmbunătăți perspectiva profesională și poți avea succes într-un mediu profesional în continuă mișcare. Astfel, indiferent de situația care te determină să ai în vedere acest proces, este important să ții cont de câteva strategii care te vor ajuta să obții un loc de muncă mai bun în domeniul pe care ți-l dorești, sau de ce nu să îți creezi propria afacere.

Chiar și în vremurile actuale, care vin cu o multitudine de provocări, cu cât îți construiești planificarea mai detaliat, cu atât vei crește probabilitatea de succes. 

Continuă să citești dacă îți dorești să faci din acest proces, o carieră sau o afacere proprie de succes. Iar dacă te sperie ideea de afacere, stai aproape pentru că vei afla din acest articol că există idei de afaceri care nu sunt deloc complicate și care nu necesită nici măcar investiții inițale? Nu crezi că este posibil? Ei bine, ba da. Dar până atunci că începem cu începutul. 

Ce înseamnă reconversie profesională?

Sursa foto: icscareergps.com

Reconversia profesională este procesul prin care îți schimbi domeniul de activitate profesională. Acesta implică dobândirea unor noi abilități, competențe și cunoștințe pentru a se adapta cerințelor și oportunităților pieței de muncă în continuă schimbare, pentru că la finalul acestui proces vei lucra într-o arie de activitate complet nouă. 

Iată mai multe despre ce înseamnă conversie profesională, dar și cele mai comune motive pentru care oamenii apelează la acest proces și în care te-ai putea regăsi.

Transformări în piața muncii

Totul evoluează, inclusiv în ceea ce privesc meseriiile, modalitățile și metodele de a face bani. Așadar,  e normal ca la un moment dat să rezonezi sau să îți dorești altceva. Pe lângă asta multe meserii dispar, iar altele apar, deoarece tehnologiile s-au actualizat și au devenit mai puțin solicitante, ceea ce poate ușura viitorul carierei tale.

Nevoi financiare

Niciodată un ban în plus nu strică și poate multe dintre visurile tale așteaptă încă să fie îndeplinite. Însă mereu apar semne de întrebare și frici.

Deci planul financiar este adesea unul dintre motivele pentru care îți dorești să faci altceva, pentru a trece cu brio anumite probleme financiare pe care le poți întâmpina sau pentru a-ți îndeplini visurile. 

 Satisfacții pe plan personal 

De cele mai multe ori, îți dorești să faci anumite schimbări în viața ta, tocmai pentru a-ți urma diferite pasiuni sau interese personale. 

Nu ezita niciodată să faci ceva nou, deoarece satisfacțiile personale vin din ceea ce îți place să faci, indiferent dacă vrei să începi o afacere pe cont propriu sau vrei sa îți schimbi cariera. Da frica de eșec poate fi mare, dar uneori provocările îți pot aduce cele mai frumoase împliniri. 

Atingerea unor perspective profesionale mai bune

Întreabă-te ce nu îți place la locul de muncă actual, vezi cand poți îmbunătăți ceva, iar dacă nu fă-ți alte planuri legate de ceea ce îți dorești să faci. Anumite domenii pot oferi mai multe oportunități de evoluție și de dezvoltare profesională mai bune decât altele.

Atunci când faci ceea ce îți place, nu simți că este ca și cum ai munci. Poate de asta ai nevoie de reconversie profesională, pentru a face din activitatea de zi cu zi o plăcere.

Când este cazul să te gândești la o reconversie profesională?

Sursa foto: realbusiness.co.uk

Indiferent de vârsta pe care o ai, nu este niciodată prea târziu să te gândești la o reconversie profesională. 

Fie că nu te mai regăsești la actualul loc de muncă, îți dorești o satisfacție financiară mai mare sau ți-ai dat seama că ai alte pasiuni și dorești să le urmezi, te poți reorienta către un alt loc de munca, sau de ce nu către propria afacere în orice moment. 

Iată câteva cazuri în care sa iei în calcul o reconversie profesională:

Insatisfacție profesională

Atunci când nu te mai simți împlinit la locul de muncă, lucrurile pot degenera foarte mult. Petreci foarte mult timp, gândindu-te că această insatisfacție persistă și după ce, probabil, ai încercat să o îmbunătățești. 

În acel moment, reorganizarea profesională este procesul la care trebuie să te gândești.

Declinul domeniului actual de muncă

Poți face absolut orice, atunci când simți că domeniul tău actual se află într-un declin. Când realizezi că tehnologiile și abordările folosite sunt depășite, trebuie sa te gândești că totul este într-o continuă ascensiune și trebuie alege să faci ceva pentru a rămâne vizibil în piața muncii. 

Schimbări majore în viața ta

Dacă alegi să te muți în altă parte, te căsătorești sau divorțezi, apare pe lume un copil sau au loc diferite evenimente în familia ta, te poți gândi să faci o schimbare în viața ta.

Nevoia de a evolua în carieră și de a avea venituri mai consistente

Gândește-te la ceea ce îți dorești să realizezi în viață. Poate vrei să-ți iei o mașina, o casă sau poate să ajungi pe un post de conducere? 

Dacă simți că actuala ta carieră nu îți oferă prilejul de a evolua sau salariul nu este pe măsură cunoștințelor și performanțelor tale, atunci trebuie sa iei o decizie pentru a-ti îmbunătăți orizonturile profesionale.

Descoperirea unei alte pasiuni

Multe persoane decid să se reorienteze, pentru ca pur si simplu nu mai sunt satisfăcute de ceea ce au parte la locul actual de muncă. Pe langa acest lucru, profesia pe care o au nu le mai place. 

De aceea, reconversia profesionala este soluția la care să se gândească. Pentru succesul pe acest drum, trebuie să crezi în tine  și să clădești pas cu pas drumul către adevăratul tău vis și să faci din acesta o realitate.

Schimbarea valorilor personal

Pe primul loc trebuie pusă satisfacția proprie. Atunci când interesele și valorile tale profesionale au luat un alt drum și nu se mai potrivesc domeniului actual de activitate, trebuie să-ți pui niște semne de întrebare legate de ceea ce vrei sa faci pentru tine.

Reconversia profesională te poate ajuta să-ți schimbi și modul în care te raportezi la societatea care te înconjoară. Pe lângă asta, te vei simți împlinit cu tine și cu faptul că, în sfârsit, faci ceea ce te mulțumește pe deplin. 

Este nevoie să evaluezi în profunzime situația și să te ajuti de sfatul unor profesioniști, pentru a face alegerea potrivită și a planifica reconversia profesională într-un mod eficace.

Care sunt beneficiile și provocarile reconversiei profesionale?

Sursa foto: altitudeadvisory.com.au

Deoarece o bună parte din viață îți este dedicată muncii, este bine ca domeniul în care lucrezi să fie unul în care să îmbini utilul cu plăcutul, pentru a aborda cu plăcere activitatea ta zilnica.

Doza de curaj pe care pe care o întreții de-a lungul reconversiei îți va fi un combustibil pe termen lung pentru a continua să te dezvolți și pentru a deveni expert în noul tău domeniu.

Deși poate părea provocator la început, iată câteva beneficii pe care le poți avea în urma unei reconversii profesionale:

  • Vei avea noi oportunități, deoarece reconversia îți deschide uși către domenii cu avantaje mai bune de angajare și de creștere profesională.
  • Satisfacția personală este un alt beneficiu, te poți simți mai împlinit atunci când lucrezi într-un domeniu care îți vizează interesele, pasiunile si abilitatile.
  • Te ajută să dezvolți abilități versatile și să te adaptezi la schimbările pieței de muncă, ceea ce înseamnă că îți oferă flexibilitate și adaptabilitate.
  • Reconversia te poate duce către un salariu mai ofertant în noul domeniu, fapt ce îți oferă o stabilitate financiară îmbunătățită.
  • Poți atinge potențialul maxim și îți poți realiza propriile aspirații profesionale, astfel putând fi pe deplin mulțumit cu ceea ce faci.

Dar evident ca vei avea parte și de provocări…

Ca orice schimbare, reconversia profesională vine și cu o serie largă de provocări. Te poți confrunta cu dificultatea învățării noului domeniu. Acomodarea cu noile cerințe și cunoștințele specifice poate dura ceva timp și poți trece prin multe momente de impas.

Schimbarea carierei poate implica cheltuieli suplimentare pentru educație, formare sau pregătire și poate fi dificil să menții nivelul de trai anterior, fiind nevoit să faci anumite sacrificii.

În schimb dacă alegi să încerci modelul de afacere GoPublish sau Print on Demand (POD), nu ai nevoie de investiții inițiale și poți afla din acest ghid complet gratuit informații și pașii concreți pe care îi ai de făcut. 

Introdu adresa de E-mail, primești Ghidul Gratuit și învață cum să vinzi cărți cu sau fără conținut la nivel global, fără stocuri, fără să le scrii, fără logistică sau tipografie și fără investiție financiară inițială!

De asemenea atunci când faci o reconversie profesională poți întâmpina opoziție din partea familiei, prietenilor sau cunoștințelor, care nu pot înțelege sau nu te pot sprijini pe deplin în decizia de a te reorienta profesional, însă este important să rămâi ferm și să demonstrezi că ceea ce îți dorești poate prinde contur.

De asemenea, întrucât ești nou în domeniul ales, trebuie să concurezi cu cei care au experință mai multă în domeniu. Pot apărea îndoieli și incertitudini legate de alegerea noii cariere, însă este necesară determinarea și încrederea în forțele proprii.

Dacă însă te îndoiești chiar și tu de tine, ei bine, îți putem spune că poți să te aventurezi în această idee de afacere știind că deja și alți oameni au reușit. Asta nu ți-o spunem noi, ci studiile de caz unde aceștia își spun povestea. Vâzând că alții au reușit te poate face să prinzi mai mult curaj chiar și atunci când oamenii din jurul tău de descurjează să crezi că poți face venituri suplimentare și chair venituri pasive dintr-o afacere în care nu ai nevoie de nici o investiție inițială. 

Totuși nu uita că acest parcurs al reconversiei te va învăța să fii independent și îți vei da seama că nu depinzi de aprobarea celor din jur sau de părerea altor persoane și îți vei contura viitorul conform dorințelor și intuițiilor tale, permițându-ți să te implici cu entuziasm, determinare și pasiune în munca ta.


Care sunt pașii pentru o reconversie reușită?

Sursă foto: wantsome

Iată i serie de pași pe care trebuie să îi faci pentru o reconversie reușită pentru a ajunge la rezultatele dorite sunt:

  • Identificarea motivațiilor și evaluarea aptitudinilor și abilităților pe care le deții

Trebuie să înțelegi de ce îți dorești să schimbi cariera și ce te interesează în noul domeniu. Este nevoie să îți evaluezi aptitudinile și abilitățile pentru a putea fi transferate pe noul drum ales.

Este important să stabilești obiectivele pe termen lung și scurt și să realizezi un plan concret de viitor pentru atingerea acestora.

  • Cercetează atent domeniile și participă la târguri de cariere și la evenimente ce vizează reconversia profesională

Cerecetează domeniile și caută acele idei de a face bani, simple de aplicat de acasă sau de oriunde. Participă la cât mai multe târguri de cariere și evenimente pentru a putea obține cât mai multe informații.

  • Identifică cursuri și programe educaționale și obține certificări în domeniul ales

Caută programe educaționale sau cursuri pentru a te pregăti cât mai bine . Poti beneficia de ele si gratuit. 

  • Participă la stagii, internship-uri și implică-te în proiecte de voluntariat

Este important să cauți oportunități de stagii pentru a prinde experiența cât mai multă în domeniu, cum de altfel și programele de voluntariat te ajută să-ți dezvolți competențele și să iți stabilești conexiuni valoroase.

  • Participă la evenimente de Networking și construiește relații profesionale

Creează și actualizează un profil profesional online și conectează-te cu persoane din domeniul dorit. Ia parte la evenimente de Networking pentru a întâlni profesioniști și pentru a-ți lărgi orizonturile.

 
  • Utilizează platforme de căutare a locurilor de muncă, aplică și participă la interviuri

Explorează site-uri pentru a descoperi cât mai multe oportunități de angajare relevante și pregătește-te conform cerințelor pentru a participa la un interviu la locul de munca ales. Incearcă ceva nou, chiar dacă ți-e teama. Pune în practica idei din care nu ai prea mult de pierdut, cum este ideea noastra. O poți face în paralel cu locul de munca și nu trebuie să investești bani, deci nu ai nimic de pierdut.

Pentru că este foarte greu sa știi ce ai de făcut în schimbarea locului actual de muncă, poți descărca ghidul GoPublish,  care este gratuit și îți explică pas cu pas ceea ce ai nevoie pentru a-ți planifica și a realiza o reorientare profesională de succes. 

Este o sursă valoroasă de informații ce iți poate fi de ajutor în parcursul către noul tău succes și venituri suplimentare. 


Sfaturi utile pentru reorientarea profesională în funcție de vârstă

Sursă foto: sugermint.com

Reconversia profesională este posibilă la orice vârstă, deoarece motivațiile și pasiunile tale sunt ceea ce contează. De exemplu, poți alege varianta de a încerca ceva pe cont propriu cum ar fi modelul de afacere GoPublish,  fiind o idee pe care o poți face de oriunde, la orice vârstă și fără a avea experiență sau a știi să scrii.

Așadar, dacă te gândești la varianta de a începe o afacere ușoară și nu de a reorienta către un al job și îți dorești un venit suplimentar sau lunar dintr-o activitate pentru care nu trebuie să îți bați capul modelul de afacere “Print on Demand” (POD) poate fi soluția potrivită pentru tine, indiferernt de vârsta pe care o ai. 

Făcând această afacere poți câștiga bani lucrând online de acasă sau de oriunde și vei avea un business de nivel internațional pentru că poți vinde cărțile în întreaga lume. 

Cărți? Te gândești că tu nu știi să scrii sau nu îți place să faci asta? Nu-ți face griji pentru că nu trebuie să știi să scrii ca să crezi cărți, jurnale și caiete de lucru pentru copii pe care să le vinzi ulterior pe platforme internaționale precum Amazon KDP, Blurb sau Barnes & Nobles.

O bună parte din aceste modele de cărți pot fi chiar zeline sau cu pagini albe în interior și tot ce ai de făcut este să crezi coperta pentru care nu ai nevoie de experiență deoarece o pot realiza direct în canva. Ulterior incarci cărțile create pe aceste platforme iar acestea se vor ocupa de procesul de tipărire și expediere doar în momentul unei comenzi. 

Iar tu vei primi o marjă de profit între 30 și 75% fără să te confunzi cu tiraje imense pe care să le achiți inițial sau cu gestionarea stocurilor sau să te ocupi cu livrarea cărților și să zbați astfel capul cu un business complicat. 

Așadar iată cât de simplu poate fi să iei în considerare această reconversie profesională încercând această idee de afacere.  

Un alt avantaj al acestui model constă în potențialul de a genera venituri pasive pe termen lung, și anume să beneficiezi de un flux constant de venituri din activitatea ta online. Poți dezvolta o afacere și să continui să câstigi bani chiar și după ce ai inițiat-o.

Este important de menționat că, deși acest model de afacere are numeroase avantaje, necesită investiții în timp și munca pentru a reuși. Dar cu planificare și efort , ai șansa de a obține rezultate semnificative. 

Nu uita deci, că poți trece prin acest proces la orice vârstă, însă poate fi influențat de mai mulți factori, precum nivelul de energie, experiență, abilități, perspectiva de viitor și situația financiară. Iată câteva sfaturi utile pentru a te orienta în acest proces în funcție de vârstă:

În intervalul 25-30 ani

Te afli încă la început de drum în domeniul ales, probabil tocmai terminând studiile și absolvind facultatea. Îti poți da seama că ceea ce faci în mod practic nu este conform cu viziunea și cu pasiunile tale de viitor, deci este momentul să explorezi și să iei decizii cu privire la direcția în care dorești să îți continui cariera.

Nu trebuie să te simți vinovat de dorința de a încerca să faci ceva diferit, dar evită deciziile luate la impuls.  

Acesta este un moment important în care îți poți contura un viitor și poți alege cu hotărâre, înțelepciune și trebuie să fii conștient de motivațiile tale.

În intervalul 30-40 ani

Ești într-o etapă matură a vieții tale și probabil cu timpul ai adăugat numeroase responsabilități, care pot părea copleșitoare și te pot împiedica să îți asumi riscuri mari.

Rutina și lipsa oportunităților pot contribui la dorința de reconversie profesională și acum este momentul ideal să faci acest pas, având o maturitate și un simț al realității mai dezvoltat.  Ești mai ancorat în prezent și poți lua decizii înțelepte, având în vedere experiența acumulată și înțelegerea aprofundată a direcției pe care îți dorești să o urmezi.

Este esențial să gândești strategic și să îți planifici treptat vitorul profesional tinând cont de echilibrul dintre responsabilitățile personale și aspirațiile profesionale.

Fiecare etapă a vieții vine cu oportunități unice, iar acum poți utiliza experiența acumulată pentru a-ți contura un viitor mai satisfăcător din punct de vedere profesional.

În intervalul 40-50 ani

În această etapă poți planifica cu atenție schimbările pe care dorești să le faci și nu vrei să pierzi timpul.

Este posibil să ai deja o viziune practică asupra a ceea ce îți dorești să faci, datorită pasiunilor pe care le-ai dezvoltat de-a lungul anilor. Ce a rămas să faci este să înveți cum să îți expui abilitățile în fața companiilor pentru a te face văzut. 

În zilele actuale există o varietate de cursuri de formare, care sunt disponibile și adaptate indiferent de vârsta pe care o ai. Avantajul este ca poți trece prin acestea mai repede decât durata studiilor la facultate, ceea ce îți poate aduce satisfacțiile profesionale dorite într-un timp mai scurt.


Idei de joburi/afaceri pentru o reorientare profesională de succes

Sursă foto: startupnation.com

Hairstylist, hairdresser, make-up artist.

Dacă ești pasionat de domeniul de beauty(coafură, manichiură, pedichiură, make-up), poți face cursuri de bază și poți lucra într-un salon pentru a obține experiența și calificarea de bază. În acest timp poți face mai multe cursuri de specializare.

Autor de cărți la cerere în sistem GoPublish

Dacă îți dorești să nu mai fi angajat ci să ai mai multă liberate și felxibiliate, și vrei să îți creezi o afacere proprie, fără angajați, fără investiții și fără stress, poți descărca gratuit ghidul GoPublish și poți învață cum să vinzi cărți digitale la nivel global. 

Nu ai nevoie de cunoștințe în domeniul IT, nu trebuie sa fii scriitor pentru a crea o carte, nu este nevoie de diferite aparaturi sau de un program fix de lucru. Acesta este un domeniu în care poți învăța de la 0 și este nevoie doar de dorință și de perseverență.

Dacă nu ești încă convins, ghidul complet gratuit îți poate oferi toate informațiile de care ai nevoie. 

Introdu adresa de E-mail, primești Ghidul Gratuit și învață cum să vinzi cărți cu sau fără conținut la nivel global, fără stocuri, fără să le scrii, fără logistică sau tipografie și fără investiție financiară inițială!

Acest ghid te va învăța cum să începi această afacere online fără investiții inițiale, cum să vinzi cărți pe care nu trebuie să le scrii tu însuți și cum să obții venituri suficiente pentru a-ți permite timp liber și vacanțe.

Cofetar, patiser, bucătar.

Gătitul nu este pentru toată lumea, însă dacă tu ți-ai desscoperit pasiunea în acest domeniu, te poți documenta, poți participa la diferite concursuri și poți obține calificări în domenii.

Industria ospitalității

Explorează oportunități în hoteluri, turism, evenimente și călătorii, organizarea de excursii sau administrarea unei case de oaspeți dacă simți că domeniul din industria ospitalității te pasionează. 

Blogger

Dacă credeai că bloggingul a ieșit din tendință, afla că nu este adevărat. Articolele de blog rămân relevante pentru motoarele de căutare, iar prin optimizare SEO, poți ajunge în topul rezultatelor de căutare Google.

Web designer

Dacă ești pasionat de invățat și ai o afecțiune pentru design, jobul de web designer îți poate oferi posibilitatea de a-ți crea viața pe care o dorești și de a-ți urmări visele.

Servicii de marketing online

Cei care au abilități în scrierea de texte, reclame, anunțuri pe Facebook sau advertoriale, au oportunitatea de a câștiga bani prin marketingul online. Acest domeniu în plină dezvoltare, oferă flexibilitate și satisfacții personale.

Așadar, reconversia profesională este o oportunitate de a-ți redefini viitorul profesional, de a-ți valorifica experiența anterioară și de a reuși sa îți atingi aspirațiile legate de obiectivele personale și profesionale. 

Este un proces provocator, cu impact mai ales emoțional, ce implică ieșirea din zona de confort și depășirea limitelor. 

Cu toate acestea, optarea pentru un nou drum profesional este consecința unor nevoi suplimentare și dorințelor de a-ți urma pasiunile. Acestea sunt însoțite de o doză mare de motivație. 

Momentul în care vei simți că ai descoperit calea care te ajută să îți îndeplinești misiunea, va aduce o mare satisfacție în viața ta și în viitorul tău profesional.

 

Autorii Articolului

Razvan Aleman & Claudiu Nistor
Fondatori ai comunității GoPublish

Descoperă cum să vinzi cărți cu sau fără conținut, global, fără să le scrii, și fără să ai nevoie de buget de stocuri, logistică sau de tipografie