fbpx

Idei de afaceri mici pentru femei

Sursa foto: Freepik

Un studiu făcut de ING Bank a scos la iveală faptul că „Firmele cu acționariat 100% feminin au o rată medie a profitului net aproape dublă față de cele cu acționariat 100% masculin”

În plus, un raport al Băncii Mondiale întocmit în 2023 arată că România se situează în topul țărilor din Europa în ceea ce privește accesul femeilor în mediul de afaceri, acumulând un scor de 90 de puncte din 100.

Așadar, dacă te gândești să-ți deschizi o afacere și ai teama că fiind femeie nu vei avea succes, ține cont de cele de mai sus și fă-ți curaj. Evident, pentru a avea succes va trebui să depui un efort constant, să fii conectată mereu la nevoile businessului tău și să înveți cum să treci peste obstacole.

Cum poti sa pornesti o mica afacere ideala pentru femei?

Sursa foto: Freepik

Dacă vii din mediul corporatist, sau în urma concediului de maternitate și nu ai experiența unei afaceri proprii în spate, este indicat să începi cu ceva mai mic, un business pe care ulterior să îl poți crește.

În primul rând, dacă te bate gândul să faci asta dar nu știi cu ce să începi, te poți gândi la ce pasiuni sau îndeletniciri ai.

De exemplu, poate ai lucrat în corporație, dar ești pasionată de yoga, atunci poți face un curs și să devii instructor. Sau, dacă ești expert în domeniul tău, poți crea un curs în care să îi înveți și pe alții să facă bine ceea ce faci tu.

Definirea succesului pentru femei in lumea afacerilor

Sursa foto: Freepik

După cum ai văzut în studiile menționate mai sus, femeile excelează în afaceri, indiferent de domeniul pe care îl aleg. Se spune că lumea afacerilor este o lume a bărbaților, însă femeile au demonstrat că pot fi la fel de bune, sau chiar mai bune atunci când vine vorba de business.

Ce le diferențiază? Motivele pot fi mai multe, însă femeile s-au dovedit a fi mult mai curajoase, iar firea lor sensibilă, considerată dezavantaj, poate fi un avantaj în sensul în care ele au capacitatea de a empatiza mai bine cu oamenii, de a-i înțelege.

Folosindu-se de această calitate, ele, ajung să fie iubite de angajați și să atragă mai mulți clienți, intuind mai ușor nevoile lor.  Prin urmare, pe lângă succesul pe plan financiar, pentru o femeie este important să ajungă să fie apreciată de cei din jur, ajungând astfel la o stare de bine, la un echilibru.  

Idei de afaceri mici pentru femei cu care poti incepe chiar acum

Sursa foto: Freepik

Dacă îți surâde ideea de a face o afacere în familie dar încă nu știi exact spre ce să te orientezi, îți oferim mai jos câteva idei de afaceri mici de familie din care te poți inspira și chiar alege acea afacere care vi se potrivește.

Așadar, dacă vrei să renunți la job-ul tău, sau pur și simplu vrei să ai o sursă de venit suplimentar și ești în căutare de idei de afaceri mici pentru femei, găsești mai jos o listă cu 30 de idei.

1. Realizează bijuterii și accesorii handmade

 

Această idee este potrivită dacă ai înclinație spre modă, sau dacă ești atrasă de zona asta. Astfel, poți crea bijuterii unicat, după cum te poartă imaginația.

Ele pot fi create din mai multe piese pe care le poți comanda de pe site-urile de profil, sau le poți face și singură dacă ești îndemânatică – bijuteriile din fimo sunt foarte populare în acest sens. Poți începe la un târg de mărțișoare și vezi cum merge.

2. Croșetează jucării

 

Sunt la mare căutare, iar prețurile nu sunt deloc mici. Prin urmare, dacă ești îndemânatică și atrasă de croșetat, poți încerca să faci câteva modele. Dacă nu știi exact cum, găsești suficiente tutoriale pe youtube pentru inspirație.

3. Vinde cărți online în sistem print-on-demand

 

Dacă îți dorești o afacere proprie, nu ai îndemânare să faci tot felul de chestii handmade și nici nu ai un buget pe care să-l investești într-un business, această idee este pentru tine.

Mai mult, lucrezi de oriunde vrei tu, totul se întâmplă online, în ritmul tău și cel mai important, nu trebuie să-ți faci griji legate de logistică sau de stocuri.

Ce înseamnă de fapt print-on-demand?

Prin intermediul acestui sistem poți vinde cărți la nivel mondial prin intermediul mai multor platforme, Amazon KDP, fiind printre cele mai cunoscute. Astfel, îți faci cont aici, urci interiorul unei cărți și coperta în format digital și atunci când cineva îți achiziționează cartea, ei se ocupă de întreg procesul.

Nu trebuie să ai talent la scris și nici să fii graphic designer pentru a publica o astfel de carte deoarece pentru început poți începe să publici cărți no content sau low content, ele fiind ușor de creat. Ca să înțelegi mai bine, aceste cărți pot fi agende, cărți de colorat sau jurnalele.

Este o idee de afacere foarte bună și ușor de pus în aplicare, dar dacă nu știi anumite amănunte și detalii, poți renunța ușor. Ai însă la dispoziție modelul de business GoPublish, ce reprezintă un sistem testat de peste 1500 de persoane.

Descarcă ghidul de mai jos și afli exact ce pași ai de făcut. Practic primești strategia deja testată, evitând să faci greșeli care te pot costa.

Introdu adresa de E-mail, primești Ghidul Gratuit și învață cum să vinzi cărți cu sau fără conținut la nivel global, fără stocuri, fără să le scrii, fără logistică sau tipografie și fără investiție financiară inițială!

În plus, dacă ai îndoieli că ar prea simplu ca să faci bani din această idee, poți afla din studiile de caz realizate deja, chiar de la aomeni care au reușit, povestea lor de succes.

4. Creează lumânări parfumate

 

Lumânările parfumate sunt la mare căutare deoarece sunt potrivite de sărbători, ca și cadou, sunt folosite la clasele de yoga, meditație sau mindfulness, sau de orice vrea să-și facă un mic colțișor de relaxare la el acasă unde să se relaxeze după o zi încărcată.

Astfel, dacă te atrage ideea, poți căuta să vezi unde găsești ingredientele pe care le poți combina astfel încât să faci lumânări cu un miros deosebit. Ar trebui să ai în vedere să achiziționezi ingrediente organice, lumânările confecționate astfel fiind foarte căutate.

5. Deschide un salon pentru epilare definitivă 


Dacă nu dispui de un buget pentru un salon, poți începe să faci asta într-o cameră la tine acasă. Fă un curs și află cum se face asta, apoi achiziționează aparatul care face asta și un pat special.

În primă fază prietenii, persoane din familie sau vecinii își pot fi clienți, iar pe măsură ce numărul acestora crește, te poți gândi și la deschiderea unui salon în adevăratul sens al cuvântului. Ai grijă să le aduci rezultate astfel încât aceștia să te recomande pe mai departe.

6. Deschide un salon de masaj

 

Poți face ca la punctul 5, să începi să faci totul la tine acasă. Pentru masaj e nevoie să investești doar într-un pat special și în cât mai multe cursuri ca să te specializezi și să crești numărul serviciilor oferite.

Dacă reușești să ajungi la un număr mare de clienți care să iubească serviciile tale, te poți extinde angajând și alte persoane.

7. Scrie pe un blog

 

Mulți ar spune că a scrie pe un blog nu mai este de actualitate, dar acestea încă la mare căutare și îl poți monetiza prin reclame publicitare sau marketing afiliat.

Prin urmare, dacă ești pasionat de scris și de un subiect anume, află cum își poți deschide un blog folosind WordPress și începe să lucrezi la el.

8. Deschide un canal de Youtube

 

Dacă ai ceva de spus într-un anumit domeniu, youtube-ul poate fi locul potrivit în care să o faci. Fie că postezi tot felul de rețete, sau îi înveți pe ceilalți cum să facă un anumit lucru trebuie să fii creativ pentru a atrage cât mai mulți subscriberi.

Pe măsură ce vrei crește comunitate, vei putea să și monetizezi această activitate.

9. Content creator

 

Deși pare o activitate ușoară nu este, deoarece trebuie să știi cum și ce să scrii pentru a atrage urmăritori, să postezi conținut de calitate și util pentru aceștia și să fii mereu în trend cu noutățile care apar.

Așadar dacă ai pasiune într-un anumit domeniu, sau ai simț estetic, își poți deschide un cont de social media în care să inspiri oamenii într-o anumită direcție.

10. Traducător

 

Dacă știi foarte bine o limbă străină te poți apuca să faci și traduceri. Ar ajuta să obții înainte o autorizație emisă de Ministerul Justiției (trebuie să dai un examen de limbă) pentru a putea face cât mai multe tipuri și să le și autorizezi. În general, este cerere mare pe piață de astfel de traduceri autorizate care să aibă semnătura și ștampilă.

11. Copywriter

 

Dacă ești pasionat de arta scrisului în toate formele ei, poți încerca să faci un curs de copywriting și să înveți să scrii texte care vând. Este o nevoie tot mai mare pe piață de persoane care să știe cum să facă texte care să genereze vânzări, sau care să atragă publicul spre un anumit produs sau serviciu.

12. Deschide un mic studio de fotografie 


De această afacere se apucă cei care au o înclinație naturală spre asta, sunt pasionați, sau au un simț estetic dezvoltat. Poți investi într-un curs și în apare profesionale, apoi te poți specializa într-o anumită ramură.

De exemplu, se caută mult fotografiile de familie cu ocazia sărbătorilor, a unui anumit eveniment, cele în natură, sau îți poți oferi serviciile în cadrul evenimentelor.

13. Instructor yoga

 

Lucrezi într-o corporație și la finalul zilei sau chiar dimineața ești mereu prezent la cursurile de yoga deoarece te relaxează și te ajută să te aduni după o zi încărcată. Dacă simți o atracție către acest sport poți avea în vedere să urmezi un astfel de curs și să te faci instructor.

După ce îl termini, poți începe să colaborezi cu sălile de sport, sau poți preda yoga de acasă, online.

14. Nutriționist

 

Având în vedere faptul că din ce în ce mai multă lume are probleme cu greutatea, sau chiar cu sănătatea din cauza stresului de la job, a stilului de viață haotic, și nevoie pe piață de astfel de specialiști este în creștere.

Prin urmare, dacă ești pasionat de alimentație și de corpul uman și vrei să ajuți cât mai mulți oameni să trăiască sănătos și în armonie cu propriul corp, poți avea în vedere această meserie. Poți crea online planurile de alimentație pentru clienții tăi, nu este necesar să ai un spațiu.

15. Antrenor personal

 

Dacă ești pasionat de sport poți să urmezi un curs de antrenor personal și să îți ajuți clienții să-și îndeplinească obiectivele de slăbire, creștere musculară sau tonifiere. Ca și în cazul instructorului de yoga, poți face asta online, sau să începi să colaborezi cu o sală de sport. 

16. Deschide o școală de dans

 

Dacă ai făcut dans în copilărie, îți place să dansezi sau ai vreo legătură cu acest domeniu, poți deschide o sală în care să îi înveți și pe alții. Dacă nu ești specializat pe un dans anume, poți începe să înveți cuplurile să danseze la nunta lor, adică să îi ajuți cu dansul mirilor.

17. Stilist vestimentar

 

Dai mereu sfaturi prietenelor cu ce să se îmbrace la diferite evenimente și tu atragi mereu privirile când intri într-o încăpere datorită hainelor pe care le porți? Atunci această idee de afacere este pentru tine. Și în ziua de astăzi poate fi chiar una înfloritoare deoarece în special femeile caută să arate din ce în ce mai bine.

Pentru a crește și ca să afle cât mai multă lume cu ce te ocupi, poți deschide un cont de social media unde să postezi diferite sfaturi și să oferi informații valoroase din punct de vedere vestimentar urmăritorilor tăi care se pot transforma în clienți.

18. Deschide un salon de înfrumusețare

 

Este visul multor femei să aibă un astfel de salon. Astfel, dacă ești pasionată de acest domeniu, poți căuta un spațiu unde să oferi servicii de manichiura/pedichiură, coafură sau makeup.

Trebuie doar să îți faci cu grijă planul de afaceri, să te promovezi cum trebuie și să oferi servicii de calitate pentru a-i face pe clineți să revină și să te recomande pe mai departe.

19. Makeup artist

 

În grupul de prietene ești mereu admirată pentru felul în care te machiezi, le machiezi chiar și pe ele la diferite evenimente și îți place să urmărești tutoriale de makeup. Asta însemană că poți transforma ușor această pasiune într-o afacere de succes.

Tot ce ai de făcut este să urmezi un curs astfel încât să îți sedimentezi anumite informații, apoi poți începe să te promovezi. Poți lucra pe cont propriu, sau să colaborezi cu un salon.

20. Graphic designer

 

Poți să devii freelancer și să creezi logouri, afișe sau diverse flyere, broșuri sau imagini pentru social media contra cost pentru orice persoană fizică sau juridică. Urmează un curs ca să înveți cum să lucrezi cu programele specifice, apoi să te promovezi pentru a face rost de câți mai mulți clienți.

21. Producător de podcasturi 


Podcasturile sunt la modă deoarece se discută subiecte interesante din diferite domenii, iar realizatorii au ca și invitați specialiști care să vorbească despre un anumit subiect de interes.

Poți căuta o nișă care este mai puțin abordată, sau un domeniu în care te pricepi și să aduci alți specialiști care să ofere informații valoroase. Dacă ai subiecte interesante, invitați care să aducă informații revelatoare, poți avea succes peste noapte.

22. Coach

 

Este un domeniu care a explodat în ultima vreme și poate fi extrem de profitabil. Atât persoanele fizice caută un coach care să le ajute să se dezvolte pe plan profesional sau personal, dar și companiile caută colaboratori care să-i ajute pe angajați să performeze.

Poți începe să faci asta pentru cei apropiați și după câteva ședințe îți vei putea oferi serviciilor și altor persoane sau societăți.

23. Predă cursuri online 


Poți să creezi cursuri online pe diferite teme, de la nutriție, sport la zona de business. Să creezi și să vinzi astfel de cursuri poate fi o idee de afaceri foarte bună pentru o femeie.

Pentru a fi mai ușor, poți căuta platforme care să te ajute să faci asta, nu sunt costisitoare și te pot ajuta și cu partea de promovare.

 24. Predă o limbă străină online


Dacă pentru a fi traducător ai mai multă nevoie de o diplomă, pentru a preda cuiva o limbă străină trebuie doar să cunoști foarte bine limba să să ai puțină înclinație către asta.

De exemplu, poți preda engleza atât copiilor mici, clasele I-IV, dar și studenților sau adulților care au nevoie să învețe. Sau, poți preda limba română străinilor veniți la noi în țară să lucreze pentru diferite companii.

25. Deschide un magazin online

 

Este un business pe care îl încep multe femei și poți crește cu ușurință. Poți vinde orice, de la haine, bijuterii, la obiecte de decor și ustensile de bucătărie.

Pentru promovare, te poți folosi cu ușurință de social media și să atragi cât mai mulți cumpărători.

26.  Deschide un business cu prăjituri

 

Din pasiune s-au născut marile branduri sau marii experți în anumite domenii. Așadar, dacă îți place să faci prăjituri, îți ies bune și toți din jur laudă gustul, te poți orienta în această direcție.

Poți face prăjituri pentru evenimente, de la botezuri, la evenimente de business. Trebuie însă să ai în vedere faptul că vei avea nevoie să obții tot felul de autorizații pentru a fi în conformitate.

27. Organizator de nunți

 

Dacă ai fler în a organiza diferite evenimente din viața ta, poți extinde această pasiune. Vorbește cu prietena care urmează să facă o nuntă și vezi cum iese.

Obține cât mai multe recomandări și promovează-te pentru a face rost de clienți noi. Încearcă să fii mereu inventivă, să aduci idei interesante la fiecare nuntă și să ai în vedere personalitatea mirilor.

28. Organizator de evenimente de business


Un alt domeniu care a înflorit în ultima vreme și în care femeile pot excela este acesta de organizare de evenimente de business. Interesul este unul crescut și trebuie să fii o persoană extrem de organizată pentru a putea face asta.

Poate fi puțin mai dificil și provocator la început, până începi să ai o rețea de furnizori în care să ai încredere și pe care să te bazezi. Dacă evenimentele vor fi o reușită, cu siguranță clienții vor reveni la tine de fiecare dată.

29. Comercializează fructe și legume bio


Această idee de afacere poate fi pusă în practică în primul rând dacă deții un spațiu (ideal pe lângă un oraș mare) și, evident, ești pasionată de acest domeniu.

Business-ul poate fi unul extrem de profitabil acum când din ce în ce mai mulți se îndreaptă spre produsele bio, fără pesticide, nu mai au încredere în cele din supermarketuri.

 Pe lângă teren, trebuie să ai cunoștințe despre cum se cultivă aceste fructe și legume, să își dezvolți o rețea de distribuție și să te promovezi pentru ca să afle cât mai multă lume de tine.

30. Design interior


Dacă ai înclinație spre design poți începe cu încredere o afacere în această direcție. Poți oferi consultanță online, sau în întâlniri 1 la 1. Prin urmare, dacă mereu primești complimente pentru modul în care arată casa ta atunci când cineva nou te vizitează, este un semn că ai gust bun pe care îl poți folosi pentru a-ți deschide un business în decor interior.

Cum putem sa promovam o mica afacere pentru femei?

Sursa foto: Freepik

În prezent, promovarea unui astfel de business se poate face foarte ușor, cu costuri reduse, sau chiar fără a investi în asta dacă deții câteva cunoștințe de promovare pe social media.

Este important ca atunci când te promovezi să scoți în față beneficiile pe care le aduce produsul/serviciul pe care îl oferi potențialilor clienți și raportul calitate/preț să fie unul bun.

Totodată, la început adună cât mai multe testimoniale de la clienții mulțumiți deoarece acestea sunt o dovadă socială importantă atunci când vrei să crești businessul.

În concluzie, nu trebuie să fii temătoare să începi un business pentru că ești femeie, dimpotrivă trebuie să te ambiționezi și să ții cont de atuurile tale și să le valorifici în afacerea pe care intenționezi să o deschizi.

Adu-ți amprenta personală, ai curaj în a începe o afacere și folosește aceste idei de afaceri mici pentru femei de mai sus pentru inspirație. Dacă îți face vreuna cu ochiul caută mai multe informații și pune-te pe treabă. Și cel mai important, spune la cât mai puține persoane ceea ce intenționezi să faci deoarece te pot întoarce din drumul tău. 

Autorii Articolului

Razvan Aleman & Claudiu Nistor
Fondatori ai comunității GoPublish

Descoperă cum să vinzi cărți cu sau fără conținut, global, fără să le scrii, și fără să ai nevoie de buget de stocuri, logistică sau de tipografie