fbpx

Cum sa vinzi pe Amazon din Romania?

Sursa foto: Pexels

Știai că Amazon generează 14.900 $ în fiecare secundă, adică 894.000$ pe minut și peste 53 milioane$ într-o oră?

În 2013, site-ul Amazon a căzut pentru 40 de minute. Nu pare mult, însă asta a dus la pierderi de aproximativ 5 milioane de dolari. În doar 40 de minute.

Fără doar și poate Amazon este cea mai mare companie de comerț online cu amănuntul și nu este de mirare că popularitatea ei a crescut foarte mult în ultima vreme și la noi în România și mulți antreprenori au descoperit beneficiile financiare ale unei astfel de afaceri online.

Cum poti sa vinzi pe Amazon din Romania?

Sursa foto: Pexels

Ai tot auzit că este destul de simplu să vinzi în online, că ar putea deveni un business destul de profitabil fără prea multe bătăi de cap, dar nu prea știi de unde să începi și ce este de făcut pentru a porni o astfel de afacere online.

În acest articol vei afla informații utile despre cum să vinzi pe Amazon, cum începi, ce anume poți vinde, de câți bani ai nevoie la început, sau chiar cum trebuie să te organizezi legal în România pentru a putea vinde pe această platformă.

Iar dacă ți se pare atractivă ideea de a vinde cărți fără a fi nevoie să le tipărești, să ai stocuri, logistică și fără să investești mult din punct de vedere financiar, descarcă acest ghid gratuit  și află cum poți face asta. 

Nici măcar nu trebuie să ai talent la scris. Multe dintre ele pot fi fără conținut. Nu este magie, este o metodă specifică prin care poți face asta. Descarcă ghidul și vezi care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a vinde cărți pe Amazon. 

De asemenea, citește în continuare pentru a vedea exact ce alte lucuri poți vine pe Amazon și ce trebuie să faci pentru acest lucru, având în vedere că Amazonul este o platformă imensă.

Ce poti vinde pe Amazon?

Sursa foto: Freepik

Dacă este cel mai mare magazin online, asta nu înseamnă că poți vinde pe Amazon absolut orice. 

Astfel, există o categorie de produse pe care le poți vinde fără nicio problemă și o altă categorie pentru care vei avea nevoie de aprobare. Astfel, printre produsele Amazon pentru care vei avea nevoie de aprobare se numără:

 • tutunul
 • alcoolul, 
 • medicamentele
 • dispozitivele medicale
 • cosmeticele
 • suplimente
 • produse de artă 
 • anumite subcategorii de la jucării, jocuri video, mâncare, produse pentru    bebeluși, software etc.

 Și, dacă stai să te gândești este și logic de ce acestea din urmă au nevoie de aprobare.

În categoria de produse pe care le poți comercializa fără nicio restricție se numără:

 • Haine, pantofi și accesorii
 • Casă și bucătărie
 • Cărți
 • Jocuri și jucării (cu mențiunea că anumite subcategorii au nevoie de aprobare)
 • Sport și aer liber
 • Birotică
 • grădină

Toate produsele enumerate mai sus fac parte și din produsele care sunt cel mai bine vândute pe Amazon.

De ce avem nevoie din punct de vedere legal pentru a vinde pe Amazon?

Sursa foto: Pexels

Dacă te gândești la cât de complicat este să îți deschizi o firmă pentru a putea să vinzi pe Amazon, află că în primă fază nu trebuie să faci asta. Este suficient să îți desfășori activitatea ca persoană fizică și să te concentrezi pe vânzări.

Acest tip de activitate poate fi încadrată la drepturi de autor, singura condiție este să îți declari veniturile.

Așadar, concentrează-te pe ce ai de făcut, începe să generezi vânzări și când vei vedea că merg lucrurile și ai un venit constant, poți deschide și o societate. Oricum, vei avea mai multă claritate odată ajuns în acest punct.

Dar să începem cu începutul. 

Ce trebuie să ai în vedere însă, este faptul că Amazon are două platforme diferite pe care poți vinde. 

În primul rând, este vorba de site-ul Amazon – Seller Central, unde poți vinde tot felul de produse după cum am menționat mai sus, se axează în special pe produsele fizice, procesul fiind puțin mai complicat și este necesară o investiție inițială.

În al doilea rând, există platforma Amazon Kindle Direct Publishing unde poți să-ți publici singur cărțile și să le vinzi, folosind sistemul print-on-demand. 

Mai jos vei găsi detaliat cum îți poți face cont pe ambele platforme, și, ce pași trebuie să urmezi pentru a putea vinde pe fiecare dintre ele.

Prin urmare, cel mai simplu și ieftin mod de a vinde pe Amazon este prin platforma KDP (Kindle Direct Publishing). Aici îți poți publica singur cărțile (self-publishing) într-un timp foarte scurt, fără a avea cunoștințe de editare, fără să fii scriitor sau graphic designer. Desigur, dacă ai una dintre aceste calități, poate fi un plus.

Pentru a-ți putea deschide un cont, accesează https://kdp.amazon.com/en_US/

Trebuie să completezi câteva informații precum numele complet, adresa de e-mail și data nașterii și să introduceți un cont în care să primiți banii. Apoi, trebuie completat un formular denumit Tax Interview – îți cere informații cu privire la modul de organizare (societate sau persoană fizică), trebuie să menționezi dacă ești sau nu cetățean al Statelor Unite, câteva detalii personale și la final trebuie să semnezi electronic cu numele tău.

Apoi, poți începe să îți creezi propria carte urmând o serie de pași și să o vinzi.

Dacă ți se pare interesant, sistemul GOPUBLISH te poate ajuta să îți dezvolți o strategie prin care să-ți lansezi primele cărți în aproximativ 9 săptămâni, fără niciun risc financiar.

Vezi modelul de afacere și descoperă cum poți câștiga între 500-20000 de euro pe lună, învățând cum să vinzi produse digitale la nivel global într-un mod simplu și rapid.

Astfel, te vei putea bucura de mai mult timp liber cu familia, mai multe concedii, un venit suplimentar și, prin urmare, mai puțin stres.

Totodată, vei mai descoperi cum și alți oameni care aveau un alt job sau erau șomeri au reușit să genereze venituri și, cel mai important, de ce nu trebuie să îți fie frică de eșec.

Cu toate acestea, trebuie să știi că nu te vei îmbogăți rapid dacă alegi acest model de business. Este nevoie de muncă, perseverență, seriozitate și implicare pentru a crește și a începe să dezvolți această afacere. 

Acum că ai văzut cât de ușor este să îți deschizi un cont și să începi să vinzi pe Amazon KDP, mai jos poți afla cum să deschizi un cont de vânzător pe platforma de produse fizice, cum poți lista un produs, cum îl poți vinde, ce este FBA (serviciul de livrare) și ce costuri poate implica deținerea unui astfel de cont.

Alegerea contului de Amazon Seller

Sursa foto: Pexels

Pentru a putea începe să vinzi pe Amazon, există două opțiuni pentru a-ți deschide și configura un cont: contul profesional sau cel individual.

La contul profesional trebuie să plătești o taxă de aproximativ 39 EUR/lună, ca un fel de abonament lunar și ai astfel acces la toate funcționalitățile din back-office-ul Amazon.

Dacă alegi să începi cu crearea unui cont individual vei plăti 0.99/USD la un produs vândut. Cu toate că este puțin mai limitat, este o opțiune bună pentru a testa articolele tale. Ulterior, poți face un upgrade.

Însă, trebuie să ai în vedere că, folosind un astfel de cont, poți vinde maxim 40 de produse, de aceea el te limitează destul de mult. 

Inregistrarea contului

Sursa foto: Pexels

În medie, durează aproximativ 10 minute pentru a-ți deschide un cont.

În primă fază trebuie să completezi mai multe câmpuri cu datele tale: nume, prenume, data nașterii și adresa de e-mail.

Apoi, trebuie să menționezi un cont în care să încasezi banii. Revolut este acceptat.

La ultimul pas trebuie să completezi un formular denumit Tax Interview – aici urmezi aceeași pași ca mai sus.

De ce avem nevoie ca sa facem o listare de produs?

Sursa foto: Pexels

Pentru a putea vinde trebuie ca produsul tău să fie listat. Poți alege o listă care există deja, sau poți face tu una nouă.

De asemenea, pentru a putea să listezi un anumit produs pe Amazon, vei avea nevoie de:

 • un cod unic EAN 
 • prețul la care vinzi produsul
 • fotografii profesionale ale acestuia
 • o descriere amănunțită a produsului în care să incluzi caracteristici ale produsului, dar și beneficii pe care le aduce clientului

 

Astfel, acum trebuie să îți pui întrebările: cum vând pe Amazon? Ce anume trebuie să fac pentru ca produsul să genereze vânzări?

 

Ai doi indicatori de care trebuie să ții cont: partea tehnică și cea umană. Modul în care te folosești de ei poate influența foarte mult vânzările.

La partea tehnică, algoritmul joacă un rol important. Aici trebuie să ții cont de cuvintele cheie folosite precum și de calitățile și caracteristicile articolului. Astfel, în descriere trebuie să folosești cât mai multe cuvinte cheie utile care să-i spună clar utilizatorului cum îl ajută produsul tău. 

De exemplu, dacă produsul tău este o carte de colorat pentru copii poți scrie la cuvinte cheie: carte colorat copii, carte de colorat, carte de colorat Bambi etc.

Apoi, în descriere trebuie să aduci beneficii (desenele sunt atractive și copilul va sta minute bune să coloreze, coloratul îl învață pe copil să stea concentrat pe o activitate, lucru extrem de util în anii de școală etc.)

La fel de importante sunt și imaginile aduse (trebuie să fie atractive), precum și titlul folosit (dacă i-a plăcut titlul, clientul a dat deja click pe produsul tău).

Cum se livreaza marfa?

Sursa foto: Freepik

Pentru ca marfa ta să ajungă la clienți, trebuie să apelezi la serviciile FBA (Fulfillment by Amazon). Marele avantaj folosind acest serviciu este că nu trebuie să ai un spațiu în care să depozitezi toate produsele deoarece ele nici nu le atingi, Amazon face toată treaba în locul tău.

Amazon Fulfillment by Amazon (FBA)

Sursa foto: Freepik

Acest serviciu a fost creat pentru a veni în ajutorul micilor vânzători, oferind servicii de livrare înalte, respectând standardele gigantului amazon.

Prin urmare, prin intermediul lui, marfa ta este etichetată, împachetată și livrată către clientul final fără ca tu să îți bați capul cu asta.

Un mare avantaj este ca FBA se ocupă și de partea de retururi. De exemplu, dacă un produs a fost returnat, un angajat Amazon face verificarea, constată dacă sunt deteriorate și returnează banii clientului, scutindu-te pe tine de toate acestea.

În acest timp, tu poți studia cum sa vinzi pe Amazon, cum să îți crești vânzările și să studiezi produsele concurente.

Care sunt costurile si taxele pentru a vinde pe Amazon?

Sursa foto: Pexels

Aceste costuri trebuie avute în vedere încă de la început pentru a-ți putea face calcule cu privire la buget sau la prețul de vânzare al produsului.

În primă fază ai costul cu deschidere contului, după cum am scris mai sus. Cont individual: 0.99 USD/articol sau 39.99 USD sau EUR/lună (abonament) în cazul contului profesional.

Acestea sunt urmate de următoarele taxe: taxele de referință cuprinse între 8 și 15% (aici găsești mai multe detalii pentru fiecare produs în parte), costurile de livrare (prin FBA), costurile de inventar, rambursări sau pentru înregistrare volume mai mari.

Totodată, pentru a vinde pe Amazon trebuie să ai în vedere taxa TVA din fiecare țară. 

Din punct de vedere fiscal, vei plăti impozitele aferente formei de organizare alese: PFA sau societate.

Cum primim banii de la Amazon?

Sursa foto: Pexels

În momentul în care ți-ai creat contul, ai introdus și un cont. Banii îți sunt virați în acesta prin intermediul serviciului Automated Clearing House în termen de 3-5 zile.

Prin urmare, concentrează-te pe vânzări, fii constant,  și vor veni și încasările!

Sfaturi pentru inceperea unei afaceri pe Amazon

Sursa foto: Pexels

Cu toate că nu este complicat să începi un business pe Amazon, dacă nu te informezi extrem de bine în prealabil, poți face anumite greșeli pe parcurs care să te coste timp și bani.

De aceea, este indicat ca înainte să apelezi la sfaturilor unor specialiști care fac deja asta foarte bine. În cazul în care îți surâde ideea deschiderii unei afaceri care să implice un efort financiar mic și în care să primești exact pașii care trebuie urmați pentru a reuși cât mai repede, aruncă un ochi peste modelul de afacere GoPublish. Descarcă acest PDF gratuit și află totul despre acest model de afacere și cum să vinzi pe Amazon din România. 

Introdu adresa de E-mail, primești Ghidul Gratuit și învață cum să vinzi cărți cu sau fără conținut la nivel global, fără stocuri, fără să le scrii, fără logistică sau tipografie și fără investiție financiară inițială!

Dacă alegi să urmezi acest sistem, nu doar că vei ști exact ce ai de făcut, dar vei primi multe sfaturi utile și, cel mai important, vei evita greșelile pe care le-am făcut noi.

Alte sfaturi utile de care să ții cont:

 • Alege-ți nișa cu atenție
 • Fă un research temeinic al produsului și al concurenței
 • Creează un produs atrăgător și calitativ
 • Încearcă să obții review-uri cât mai bune – ele sunt cea mai importantă dovadă pentru clientul care intenționează să cumpere de la tine
 • Promovează produsul pe Amazon Ads și pe alte canale de social media
 • Optimizează textele cu privire la descrierea produselor – folosește cuvinte cheie relevante și ai grijă la titli
 • Citește cu atenție termenii și condițiile Amazon și costurile

De cati bani avem nevoie pentru a incepe o afacere Amazon?

Sursa foto: Pexels

Costurile variază în funcție de mai multe elemente: modul de organizare fiscală, produsul ales, logistică.

În principiu trebuie să iei în calcul câteva categorii pentru care să-ți stabilești bugetul:

 1. Costurile cu înființarea societății/PFA-ului
 2. Achiziția obiectelor de birou necesare (laptop/calculator, imprimantă/xerox alte consumabile)
 3. Achiziția produselor/mărfii 
 4. Stocuri și vânzări
 5. Logistică 
 6. Alte cheltuieli neprevăzute

Astfel, în funcție de produs și de platforma pe care alegi să vinzi pe Amazon, poți începe un business gratuit, sau având costuri începând de la 500 sute de euro la cateva zeci de mii de euro (20-30000).

Și cum începi să vinzi mai bine, să înțelegi mersul lucrurilor, totul devine mult mai ușor și poți începe să te gândești cum să dezvolți afacerea.

Spre exemplu, poți căuta să vinzi produse noi, îți poți crea un site propriu pe care să vinzi, având deja furnizorii, iar businessul devine astfel o sursă pasivă de venit.

Cu toate acestea, trebuie să fii conștient că trebuie să fii constant în eforturi pentru a reuși, să investești timp pentru această afacere și să fii serios. Chiar dacă uneori ai doar 2 sau 3 ore pe zi. Astfel, rezultatele nu vor întârzia să apară.

Autorii Articolului

Razvan Aleman & Claudiu Nistor
Fondatori ai comunității GoPublish

Descoperă cum să vinzi cărți cu sau fără conținut, global, fără să le scrii, și fără să ai nevoie de buget de stocuri, logistică sau de tipografie